Pilsner

Cieszyn Pilsner

Pilsner Cieszyński, to jasne, pełne i orzeźwiające piwo. Swym charakterem nawiązuje do XIX-wiecznych tradycji piwowarskich regionu. Swój smak zawdzięcza najlepszym, wyselekcjonowanym składnikom, unikatowemu dekokcyjnemu procesowi zacierania, obfitemu chmieleniu oraz długiemu leżakowaniu w chłodnych piwnicach browaru.
Cieszyn Pilsner w pełni odwołuje się do cech klasycznego pilsnera – to rześkie piwo z wyczuwalną w smaku pełnią słodową i przyjemną chmielową goryczką.

Cieszyn Pilsner

Pilsner Cieszyński, to jasne, pełne i orzeźwiające piwo. Swym charakterem nawiązuje do XIX-wiecznych tradycji piwowarskich regionu. Swój smak zawdzięcza najlepszym, wyselekcjonowanym składnikom, unikatowemu dekokcyjnemu procesowi zacierania, obfitemu chmieleniu oraz długiemu leżakowaniu w chłodnych piwnicach browaru.
Cieszyn Pilsner w pełni odwołuje się do cech klasycznego pilsnera – to rześkie piwo z wyczuwalną w smaku pełnią słodową i przyjemną chmielową goryczką.

Dlaczego Pilsner?

Cieszyński browar jako pierwszy w tej części Europy miał się zająć produkcją piwa typu Pilzneńskiego, którego recepturę opracowano zaledwie cztery lata przed rozpoczęciem działalności Browaru Zamkowego.

Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn jako jeden z nielicznych do dziś z powodzeniem stosuje tradycyjną metodę dolnej fermentacji w otwartych kadziach oraz wykorzystuje zabytkowe maszyny z przełomu XIX i XX wieku, co pozwala zachować historyczny charakter, który towarzyszy produkcji cieszyńskiego Pilsnera.

Cieszyn Pilsner przywołuje ducha dawnych lat i przypomina nam o tym, co najważniejsze, zarówno w piwowarstwie, jak i w życiu – uszanowaniu czasu i zachowaniu charakteru oraz właściwych priorytetów.

Cieszyn Pilsner z Browaru, nie z fabryki, nieprzerwanie od 1846 roku.

Dlaczego Pilsner?

Cieszyński browar jako pierwszy w tej części Europy miał się zająć produkcją piwa typu Pilzneńskiego, którego recepturę opracowano zaledwie cztery lata przed rozpoczęciem działalności Browaru Zamkowego.

Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn jako jeden z nielicznych do dziś z powodzeniem stosuje tradycyjną metodę dolnej fermentacji w otwartych kadziach oraz wykorzystuje zabytkowe maszyny z przełomu XIX i XX wieku, co pozwala zachować historyczny charakter, który towarzyszy produkcji cieszyńskiego Pilsnera.

Cieszyn Pilsner przywołuje ducha dawnych lat i przypomina nam o tym, co najważniejsze, zarówno w piwowarstwie, jak i w życiu – uszanowaniu czasu i zachowaniu charakteru oraz właściwych priorytetów.

Cieszyn Pilsner z Browaru, nie z fabryki, nieprzerwanie od 1846 roku.