Session American Bitter
Session American Bitter
Angielscy piwowarzy byli ostatnimi w Europie, którzy zaczęli wykorzystywać chmiel przy produkcji piwa. Poznali jego właściwości wraz z przybyciem na wyspy Flamandzkich imigrantów w XVI wieku. Wcześniej aromatyzowali swoje piwa mieszankami ziół i przypraw. Powszechnie warzonymi gatunkami piwa były wówczas portery i stouty. Jasne piwa, spopularyzowały się dopiero z nastaniem rewolucji przemysłowej, która umożliwiła produkcję jasnych słodów. Zaczęto też coraz śmielej chmielić nowe piwa, wykorzystując jego antyseptyczne właściwości, pozwalające na uzyskanie lepszej trwałości delikatnych jasnych Ales. Istnieje sporo rozbieżności w jednoznacznym określeniu, od kiedy możemy mówić o wyodrębnieniu stylu Bitter, różniącego się od zwykłych Pale Ale. Niektórzy mówią o historii sprzed 60 lat, inni twierdzą, że nastąpiło to ok. 150 lat temu, kiedy piwo określano jako „Bitter Ale”. Jedno jest pewne, różnice pomiędzy „Pale Ale” a „Bitter” są minimalne i często możemy usłyszeć, że dotyczą sposobu pakowania – wersja beczkowa piwa to „Bitter” butelkowa zaś – „Pale Ale”. Nie oznacza to wcale, że nie znajdziemy Bittera w butelce – jest to jak najbardziej możliwe.
To interpretacja klasycznego angielskiego stylu, do chmielenia którego użyto amerykańskich odmian tej pożytecznej rośliny. Orzeźwiające, jasne piwo sesyjne z wyraźną goryczką o przyjemnym, słodowo - karmelowym smaku i niezbyt intensywnym nasyceniu. Dzięki temu bez wysiłku wypijesz więcej niż przysłowiowe „jedno”, miło spędzając czas w jego towarzystwie.
RECEPTURA NR: XXXVIII
Styl:
American Bitter
Skład:
Woda, słody jęczmienne (wiedeński, mild, Caramunich, Red Crystal), chmiel (Ekuanot), drożdże.
Dostępność:
Już nie mamy :-(
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Sugestie kulinarne
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 159 kJ / 38 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |
Session American Bitter
Angielscy piwowarzy byli ostatnimi w Europie, którzy zaczęli wykorzystywać chmiel przy produkcji piwa. Poznali jego właściwości wraz z przybyciem na wyspy Flamandzkich imigrantów w XVI wieku. Wcześniej aromatyzowali swoje piwa mieszankami ziół i przypraw. Powszechnie warzonymi gatunkami piwa były wówczas portery i stouty. Jasne piwa, spopularyzowały się dopiero z nastaniem rewolucji przemysłowej, która umożliwiła produkcję jasnych słodów. Zaczęto też coraz śmielej chmielić nowe piwa, wykorzystując jego antyseptyczne właściwości, pozwalające na uzyskanie lepszej trwałości delikatnych jasnych Ales. Istnieje sporo rozbieżności w jednoznacznym określeniu, od kiedy możemy mówić o wyodrębnieniu stylu Bitter, różniącego się od zwykłych Pale Ale. Niektórzy mówią o historii sprzed 60 lat, inni twierdzą, że nastąpiło to ok. 150 lat temu, kiedy piwo określano jako „Bitter Ale”. Jedno jest pewne, różnice pomiędzy „Pale Ale” a „Bitter” są minimalne i często możemy usłyszeć, że dotyczą sposobu pakowania – wersja beczkowa piwa to „Bitter” butelkowa zaś – „Pale Ale”. Nie oznacza to wcale, że nie znajdziemy Bittera w butelce – jest to jak najbardziej możliwe.
To interpretacja klasycznego angielskiego stylu, do chmielenia którego użyto amerykańskich odmian tej pożytecznej rośliny. Orzeźwiające, jasne piwo sesyjne z wyraźną goryczką o przyjemnym, słodowo - karmelowym smaku i niezbyt intensywnym nasyceniu. Dzięki temu bez wysiłku wypijesz więcej niż przysłowiowe „jedno”, miło spędzając czas w jego towarzystwie.
RECEPTURA NR: XXXVIII
Styl:
American Bitter
Skład:
Woda, słody jęczmienne (wiedeński, mild, Caramunich, Red Crystal), chmiel (Ekuanot), drożdże.
Dostępność:
Już nie mamy :-(
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Sugestie kulinarne
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 159 kJ / 38 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |