Z Kolekcji Naszych Piw

Session American Bitter

Session American Bitter

Angielscy piwowarzy byli ostatnimi w Europie, którzy zaczęli wykorzystywać chmiel przy produkcji piwa. Poznali jego właściwości wraz z przybyciem na wyspy Flamandzkich imigrantów w XVI wieku. Wcześniej aromatyzowali swoje piwa mieszankami ziół i przypraw. Powszechnie warzonymi gatunkami piwa były wówczas portery i stouty. Jasne piwa, spopularyzowały się dopiero z nastaniem rewolucji przemysłowej, która umożliwiła produkcję jasnych słodów. Zaczęto też coraz śmielej chmielić nowe piwa, wykorzystując jego antyseptyczne właściwości, pozwalające na uzyskanie lepszej trwałości delikatnych jasnych Ales. Istnieje sporo rozbieżności w jednoznacznym określeniu, od kiedy możemy mówić o wyodrębnieniu stylu Bitter, różniącego się od zwykłych Pale Ale. Niektórzy mówią o historii sprzed 60 lat, inni twierdzą, że nastąpiło to ok. 150 lat temu, kiedy piwo określano jako „Bitter Ale”. Jedno jest pewne, różnice pomiędzy „Pale Ale” a „Bitter” są minimalne i często możemy usłyszeć, że dotyczą sposobu pakowania – wersja beczkowa piwa to „Bitter” butelkowa zaś – „Pale Ale”. Nie oznacza to wcale, że nie znajdziemy Bittera w butelce – jest to jak najbardziej możliwe.

To interpretacja klasycznego angielskiego stylu, do chmielenia którego użyto amerykańskich odmian tej pożytecznej rośliny. Orzeźwiające, jasne piwo sesyjne z wyraźną goryczką o przyjemnym, słodowo - karmelowym smaku i niezbyt intensywnym nasyceniu. Dzięki temu bez wysiłku wypijesz więcej niż przysłowiowe „jedno”, miło spędzając czas w jego towarzystwie.

RECEPTURA NR: XXXVIII

Styl: 

American Bitter

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (wiedeński, mild, Caramunich, Red Crystal), chmiel (Ekuanot), drożdże.

Dostępność: 

Już nie mamy :-(

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Sugestie kulinarne 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 159 kJ / 38 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
3,8
PLATO
10,5
GORYCZKA
32
BARWA
30

Session American Bitter

Angielscy piwowarzy byli ostatnimi w Europie, którzy zaczęli wykorzystywać chmiel przy produkcji piwa. Poznali jego właściwości wraz z przybyciem na wyspy Flamandzkich imigrantów w XVI wieku. Wcześniej aromatyzowali swoje piwa mieszankami ziół i przypraw. Powszechnie warzonymi gatunkami piwa były wówczas portery i stouty. Jasne piwa, spopularyzowały się dopiero z nastaniem rewolucji przemysłowej, która umożliwiła produkcję jasnych słodów. Zaczęto też coraz śmielej chmielić nowe piwa, wykorzystując jego antyseptyczne właściwości, pozwalające na uzyskanie lepszej trwałości delikatnych jasnych Ales. Istnieje sporo rozbieżności w jednoznacznym określeniu, od kiedy możemy mówić o wyodrębnieniu stylu Bitter, różniącego się od zwykłych Pale Ale. Niektórzy mówią o historii sprzed 60 lat, inni twierdzą, że nastąpiło to ok. 150 lat temu, kiedy piwo określano jako „Bitter Ale”. Jedno jest pewne, różnice pomiędzy „Pale Ale” a „Bitter” są minimalne i często możemy usłyszeć, że dotyczą sposobu pakowania – wersja beczkowa piwa to „Bitter” butelkowa zaś – „Pale Ale”. Nie oznacza to wcale, że nie znajdziemy Bittera w butelce – jest to jak najbardziej możliwe.

To interpretacja klasycznego angielskiego stylu, do chmielenia którego użyto amerykańskich odmian tej pożytecznej rośliny. Orzeźwiające, jasne piwo sesyjne z wyraźną goryczką o przyjemnym, słodowo - karmelowym smaku i niezbyt intensywnym nasyceniu. Dzięki temu bez wysiłku wypijesz więcej niż przysłowiowe „jedno”, miło spędzając czas w jego towarzystwie.

RECEPTURA NR: XXXVIII

Styl: 

American Bitter

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (wiedeński, mild, Caramunich, Red Crystal), chmiel (Ekuanot), drożdże.

Dostępność: 

Już nie mamy :-(

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Sugestie kulinarne 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 159 kJ / 38 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
3,8
PLATO
10,5
GORYCZKA
32
BARWA
30

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×