Rye Wine
Rye Wine
Nagroda specjalna Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017, receptura - Mariusz Bystryk. Warzenie tego typu piwa, wymaga od piwowara dużej cierpliwości i zaangażowania. Dość powiedzieć, że sam proces powstawania brzeczki, która byłaby gotowa do fermentacji, trwał ok 20 godzin. Najtrudniejszym jego etapem, była część związana z filtracją zacieru - jego czas, niemalże czterokrotnie przewyższał standardowe czynności. Wszystkie operacje, prowadzone były pod nadzorem autora receptury - osobiście doglądał procesu i pomimo wielkiej satysfakcji jaką mu to dawało, po kilkunastu godzinach wysiłku, całkowicie opadł z sił. Uzyskaną wspólnym trudem brzeczkę, zaszczepiono drożdżami belgijskiej proweniencji, które raźno zabrały się do pracy. Po skończonej fermentacji, młode piwo trafiło do tanku leżakowego w browarnianych piwnicach, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy, czekając na swą premierę. Dzięki dużej zawartości słodu żytniego, uzyskaliśmy intrygujące, gęste i „kleiste” piwo o pokaźnej podbudowie słodowej. Wyraźna słodycz jaką czujemy, jest wynikiem pozostałego ekstraktu, który tworzy jego bazę smakową. Dopiero na dalszym planie pojawiają się składowe pochodzące od pracy zastosowanych drożdży. Znajdziemy w nim aromaty suszonych owoców, kwiatów, estrów, a także lekki aromat rozpuszczalnikowy oraz wyższych alkoholi. Bogaty, zbożowy smak, skontrowany jest chmielową goryczką, która zamyka nam całość, tworząc zapadający w pamięć trunek.
Jedno z najbardziej zaskakujących i intrygujących piw, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Wszystko za sprawą słodu żytniego - wymagającego, a przez to rzadko stosowanego w piwowarstwie surowca. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.
RECEPTURA NR: XXIX
Styl:
Rye Wine
Skład:
Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (jasny, Cararye), chmiel, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
10-12
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,33 L |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 424 kJ / 101 kcal |
Tłuszcz: | < 0,1 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,1 g |
Węglowodany: | 9,8 g |
w tym cukry: | 2,2 g |
Białko: | 1,2 g |
Sól: | 0,016 g |
Rye Wine
Nagroda specjalna Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017, receptura - Mariusz Bystryk. Warzenie tego typu piwa, wymaga od piwowara dużej cierpliwości i zaangażowania. Dość powiedzieć, że sam proces powstawania brzeczki, która byłaby gotowa do fermentacji, trwał ok 20 godzin. Najtrudniejszym jego etapem, była część związana z filtracją zacieru - jego czas, niemalże czterokrotnie przewyższał standardowe czynności. Wszystkie operacje, prowadzone były pod nadzorem autora receptury - osobiście doglądał procesu i pomimo wielkiej satysfakcji jaką mu to dawało, po kilkunastu godzinach wysiłku, całkowicie opadł z sił. Uzyskaną wspólnym trudem brzeczkę, zaszczepiono drożdżami belgijskiej proweniencji, które raźno zabrały się do pracy. Po skończonej fermentacji, młode piwo trafiło do tanku leżakowego w browarnianych piwnicach, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy, czekając na swą premierę. Dzięki dużej zawartości słodu żytniego, uzyskaliśmy intrygujące, gęste i „kleiste” piwo o pokaźnej podbudowie słodowej. Wyraźna słodycz jaką czujemy, jest wynikiem pozostałego ekstraktu, który tworzy jego bazę smakową. Dopiero na dalszym planie pojawiają się składowe pochodzące od pracy zastosowanych drożdży. Znajdziemy w nim aromaty suszonych owoców, kwiatów, estrów, a także lekki aromat rozpuszczalnikowy oraz wyższych alkoholi. Bogaty, zbożowy smak, skontrowany jest chmielową goryczką, która zamyka nam całość, tworząc zapadający w pamięć trunek.
Jedno z najbardziej zaskakujących i intrygujących piw, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Wszystko za sprawą słodu żytniego - wymagającego, a przez to rzadko stosowanego w piwowarstwie surowca. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.
RECEPTURA NR: XXIX
Styl:
Rye Wine
Skład:
Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (jasny, Cararye), chmiel, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
10-12
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,33 L |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 424 kJ / 101 kcal |
Tłuszcz: | < 0,1 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,1 g |
Węglowodany: | 9,8 g |
w tym cukry: | 2,2 g |
Białko: | 1,2 g |
Sól: | 0,016 g |