Z Kolekcji Naszych Piw

Rye Wine

Rye Wine

Nagroda specjalna Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017, receptura - Mariusz Bystryk. Warzenie tego typu piwa, wymaga od piwowara dużej cierpliwości i zaangażowania. Dość powiedzieć, że sam proces powstawania brzeczki, która byłaby gotowa do fermentacji, trwał ok 20 godzin. Najtrudniejszym jego etapem, była część związana z filtracją zacieru - jego czas, niemalże czterokrotnie przewyższał standardowe czynności. Wszystkie operacje, prowadzone były pod nadzorem autora receptury - osobiście doglądał procesu i pomimo wielkiej satysfakcji jaką mu to dawało, po kilkunastu godzinach wysiłku, całkowicie opadł z sił. Uzyskaną wspólnym trudem brzeczkę, zaszczepiono drożdżami belgijskiej proweniencji, które raźno zabrały się do pracy. Po skończonej fermentacji, młode piwo trafiło do tanku leżakowego w browarnianych piwnicach, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy, czekając na swą premierę. Dzięki dużej zawartości słodu żytniego, uzyskaliśmy intrygujące, gęste i „kleiste” piwo o pokaźnej podbudowie słodowej. Wyraźna słodycz jaką czujemy, jest wynikiem pozostałego ekstraktu, który tworzy jego bazę smakową. Dopiero na dalszym planie pojawiają się składowe pochodzące od pracy zastosowanych drożdży. Znajdziemy w nim aromaty suszonych owoców, kwiatów, estrów, a także lekki aromat rozpuszczalnikowy oraz wyższych alkoholi. Bogaty, zbożowy smak, skontrowany jest chmielową goryczką, która zamyka nam całość, tworząc zapadający w pamięć trunek.

Jedno z najbardziej zaskakujących i intrygujących piw, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Wszystko za sprawą słodu żytniego - wymagającego, a przez to rzadko stosowanego w piwowarstwie surowca. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.

RECEPTURA NR: XXIX

Styl: 

Rye Wine

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (jasny, Cararye), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 L

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia:  424 kJ / 101 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,8 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,016 g
ALKOHOL
9,9
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
100

Rye Wine

Nagroda specjalna Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017, receptura - Mariusz Bystryk. Warzenie tego typu piwa, wymaga od piwowara dużej cierpliwości i zaangażowania. Dość powiedzieć, że sam proces powstawania brzeczki, która byłaby gotowa do fermentacji, trwał ok 20 godzin. Najtrudniejszym jego etapem, była część związana z filtracją zacieru - jego czas, niemalże czterokrotnie przewyższał standardowe czynności. Wszystkie operacje, prowadzone były pod nadzorem autora receptury - osobiście doglądał procesu i pomimo wielkiej satysfakcji jaką mu to dawało, po kilkunastu godzinach wysiłku, całkowicie opadł z sił. Uzyskaną wspólnym trudem brzeczkę, zaszczepiono drożdżami belgijskiej proweniencji, które raźno zabrały się do pracy. Po skończonej fermentacji, młode piwo trafiło do tanku leżakowego w browarnianych piwnicach, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy, czekając na swą premierę. Dzięki dużej zawartości słodu żytniego, uzyskaliśmy intrygujące, gęste i „kleiste” piwo o pokaźnej podbudowie słodowej. Wyraźna słodycz jaką czujemy, jest wynikiem pozostałego ekstraktu, który tworzy jego bazę smakową. Dopiero na dalszym planie pojawiają się składowe pochodzące od pracy zastosowanych drożdży. Znajdziemy w nim aromaty suszonych owoców, kwiatów, estrów, a także lekki aromat rozpuszczalnikowy oraz wyższych alkoholi. Bogaty, zbożowy smak, skontrowany jest chmielową goryczką, która zamyka nam całość, tworząc zapadający w pamięć trunek.

Jedno z najbardziej zaskakujących i intrygujących piw, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Wszystko za sprawą słodu żytniego - wymagającego, a przez to rzadko stosowanego w piwowarstwie surowca. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.

RECEPTURA NR: XXIX

Styl: 

Rye Wine

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (jasny, Cararye), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 L

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia:  424 kJ / 101 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,8 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,016 g
ALKOHOL
9,9
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
100

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×