Lekka Brytania
Lekka Brytania
Chcąc poznać historię piwa w tym stylu, powinniśmy cofnąć się na wyspy brytyjskie do okresu powstawania monarchii konstytucyjnej. W XVII w. terminem „mild” określano piwo młode, niedoleżakowane, prawdopodobnie wywodzące się z lżejszych odmian porteru angielskiego i będące przeciwieństwem powszechnych wówczas, piw długo dojrzewających tzw. „stale”. Początkowo młode piwa mieszano z bardziej dojrzałymi, co było zabiegiem pozwalającym browarom szybciej sprzedać swoją produkcję. Na przestrzeni lat, gusta angielskich piwoszy zmieniały się, co bezpośrednio wpływało na rosnącą popularność piw świeżych. Mild Ale z epoki wiktoriańskiej, znacznie różnił się swą mocą, od jego dwudziestowiecznych następców. Okres I i II wojny światowej spowodował znaczne trudności w zaopatrzeniu browarów, co spowodowało konieczność zmiany receptur produkowanych piw, a tym samym „odchudzeniem” zasypu. Mild stał się piwem lekkim, z niską goryczką i niewielką zawartością alkoholu. W latach pięćdziesiątych XX w. jego popularność mocno spadła na rzecz piw w stylu bitter czy lager. Obecnie Mild Ale, możemy spotkać jeszcze w kilku regionach Wielkiej Brytanii. Poza Anglią jest on praktycznie nieobecny.
Piwo w stylu mild Ale, rzadko spotykane poza rodzimym angielskim rynkiem, dlatego postanowiliśmy przybliżyć je polskiemu konsumentowi. Jego charakter jest efektem użycia sześciu słodów, wnoszących bogate nuty karmelowe, herbatnikowe czy toffi. Chmielowa goryczka będąca jedynie dopełnieniem, delikatnie równoważy wyraźną słodowość.
RECEPTURA NR: XLV
Styl:
Mild Ale
Skład:
Woda, słody jęczmienne (Maris Otter, Biscuit, Brown, Special B, Crystal 150) słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 133 kJ / 32 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |
Medale:
BRĄZ - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019
Lekka Brytania
Chcąc poznać historię piwa w tym stylu, powinniśmy cofnąć się na wyspy brytyjskie do okresu powstawania monarchii konstytucyjnej. W XVII w. terminem „mild” określano piwo młode, niedoleżakowane, prawdopodobnie wywodzące się z lżejszych odmian porteru angielskiego i będące przeciwieństwem powszechnych wówczas, piw długo dojrzewających tzw. „stale”. Początkowo młode piwa mieszano z bardziej dojrzałymi, co było zabiegiem pozwalającym browarom szybciej sprzedać swoją produkcję. Na przestrzeni lat, gusta angielskich piwoszy zmieniały się, co bezpośrednio wpływało na rosnącą popularność piw świeżych. Mild Ale z epoki wiktoriańskiej, znacznie różnił się swą mocą, od jego dwudziestowiecznych następców. Okres I i II wojny światowej spowodował znaczne trudności w zaopatrzeniu browarów, co spowodowało konieczność zmiany receptur produkowanych piw, a tym samym „odchudzeniem” zasypu. Mild stał się piwem lekkim, z niską goryczką i niewielką zawartością alkoholu. W latach pięćdziesiątych XX w. jego popularność mocno spadła na rzecz piw w stylu bitter czy lager. Obecnie Mild Ale, możemy spotkać jeszcze w kilku regionach Wielkiej Brytanii. Poza Anglią jest on praktycznie nieobecny.
Piwo w stylu mild Ale, rzadko spotykane poza rodzimym angielskim rynkiem, dlatego postanowiliśmy przybliżyć je polskiemu konsumentowi. Jego charakter jest efektem użycia sześciu słodów, wnoszących bogate nuty karmelowe, herbatnikowe czy toffi. Chmielowa goryczka będąca jedynie dopełnieniem, delikatnie równoważy wyraźną słodowość.
RECEPTURA NR: XLV
Styl:
Mild Ale
Skład:
Woda, słody jęczmienne (Maris Otter, Biscuit, Brown, Special B, Crystal 150) słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 133 kJ / 32 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |
Medale:
BRĄZ - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019