Irish Red Ale
Irish Red Ale
Piwne skojarzenia z Irlandią, większości z nas łączą się ze stoutem i jego flagowym przedstawicielem, jakim jest Guinness. Co gorsza, są i tacy, którzy powiedzą – „piwo zielone w dzień św. Patryka”, no cóż… w końcu to zielona wyspa. Śmiało jednak możemy stwierdzić, że popularność piwa w Europie zawdzięczamy Irlandczykom. To właśnie Celtowie, żyjący spokojnie na wyspach, poza północnymi krańcami Cesarstwa Rzymskiego, chętnie i wbrew ówczesnym, kontynentalnym zwyczajom, warzyli i spożywali piwo. Wraz z przybyciem w V wieku na ich obszar św. Patryka, Irlandia poznała wiarę chrześcijańską i zyskała swego patrona. Nowa religia szybko stała się dominującym wyznaniem, a mnisi irlandzcy licznie wędrowali na kontynent. Poza wartościami duchowymi, przynosili ze sobą jeszcze jeden cenny dar - wiedzę na temat warzenia piwa. Powstające klasztory i zakony zajmowały się jego produkcją i doskonaleniem sztuki piwowarskiej. Przez całe wieki, to właśnie mnisi tworzyli osobną i cenioną grupę zawodową, która stale rozwijając swoje umiejętności, podnosiła jakość produkowanego napoju. Czerwone irlandzkie, to piwo dość lekkie o umiarkowanej zawartości alkoholu, niskiej goryczce i z wyraźnym słodowym charakterem. Odnajdziemy w nim nuty karmelowe, mogą pojawić się delikatne, maślane aromaty a chmiel zazwyczaj wnosi kwiatowo ziołowe zapachy, które jedynie wzbogacają bukiet napoju. W smaku wyczujemy słodową bazę kojarzącą się z herbatnikami, zbożem czy lekkim posmakiem chleba, zwieńczonym średnio wytrawnym finiszem i umiarkowanym nasyceniem.
Styl piwa czerpiący z bogatej, wyspiarskiej tradycji piwowarskiej. Nazwa przywodzi na myśl skojarzenia z jego czerwono – miedzianą lub bursztynową barwą. Piwo dość gładkie o słodowym charakterze i stonowanej goryczce. W bukiecie odnajdziemy zbożowe nuty karmelowe lub toffi z dopełniającym je maślanym posmakiem.
RECEPTURA NR: XLVII
Styl:
Irish Red Ale
Skład:
Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, monachijski, Carared), jęczmień prażony, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Już nie mamy :-(
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 183 kJ / 44 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |
Irish Red Ale
Piwne skojarzenia z Irlandią, większości z nas łączą się ze stoutem i jego flagowym przedstawicielem, jakim jest Guinness. Co gorsza, są i tacy, którzy powiedzą – „piwo zielone w dzień św. Patryka”, no cóż… w końcu to zielona wyspa. Śmiało jednak możemy stwierdzić, że popularność piwa w Europie zawdzięczamy Irlandczykom. To właśnie Celtowie, żyjący spokojnie na wyspach, poza północnymi krańcami Cesarstwa Rzymskiego, chętnie i wbrew ówczesnym, kontynentalnym zwyczajom, warzyli i spożywali piwo. Wraz z przybyciem w V wieku na ich obszar św. Patryka, Irlandia poznała wiarę chrześcijańską i zyskała swego patrona. Nowa religia szybko stała się dominującym wyznaniem, a mnisi irlandzcy licznie wędrowali na kontynent. Poza wartościami duchowymi, przynosili ze sobą jeszcze jeden cenny dar - wiedzę na temat warzenia piwa. Powstające klasztory i zakony zajmowały się jego produkcją i doskonaleniem sztuki piwowarskiej. Przez całe wieki, to właśnie mnisi tworzyli osobną i cenioną grupę zawodową, która stale rozwijając swoje umiejętności, podnosiła jakość produkowanego napoju. Czerwone irlandzkie, to piwo dość lekkie o umiarkowanej zawartości alkoholu, niskiej goryczce i z wyraźnym słodowym charakterem. Odnajdziemy w nim nuty karmelowe, mogą pojawić się delikatne, maślane aromaty a chmiel zazwyczaj wnosi kwiatowo ziołowe zapachy, które jedynie wzbogacają bukiet napoju. W smaku wyczujemy słodową bazę kojarzącą się z herbatnikami, zbożem czy lekkim posmakiem chleba, zwieńczonym średnio wytrawnym finiszem i umiarkowanym nasyceniem.
Styl piwa czerpiący z bogatej, wyspiarskiej tradycji piwowarskiej. Nazwa przywodzi na myśl skojarzenia z jego czerwono – miedzianą lub bursztynową barwą. Piwo dość gładkie o słodowym charakterze i stonowanej goryczce. W bukiecie odnajdziemy zbożowe nuty karmelowe lub toffi z dopełniającym je maślanym posmakiem.
RECEPTURA NR: XLVII
Styl:
Irish Red Ale
Skład:
Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, monachijski, Carared), jęczmień prażony, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Już nie mamy :-(
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 183 kJ / 44 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |