Guślarz Cieszyński
Guślarz Cieszyński
Piwo niezwykłe, łączące w sobie wiele stylów – kwaśne pszeniczne z dodatkiem soli i kolendry, początkowo fermentowane spontanicznie, zakwaszane dodatkiem kwasu mlekowego. Jest to miks Witbiera, Berliner weisse, Lambika i Weizena, a wszystko zamknięte w jednej butelce, dlatego jest takie wyjątkowe. Swój początek bierze z miejscowości Goslar, miasta położonego w Dolnej Saksonii w Niemczech, które istniało zanim książę Mieszko I nauczył się chodzić. Piwo Gose warzono tu już od początku XVI wieku, jednak eksplozja jego popularności przypadła na wiek XVIII, kiedy miejscowe browary zaczęły dostarczać trunek do miast Lipsk i Halle. Wkrótce zapotrzebowanie przerosło ich moce produkcyjne i Gose zaczęto również warzyć w lipskich browarach. Piwo szybko stało się miejscową specjalnością a jego popularność sprawiała, że lokalne tawerny ustawiały się w kolejce oczekujących. Wprowadzenie Reinheitsgebot oraz jego rozszerzenie na kolejne landy Niemiec z pewnością nie pomagały temu specjałowi. Dodatkowo wybuch II wojny światowej, spowodował znaczne ograniczenia produkcyjne niemieckich browarów. W 1945 roku Gose po raz pierwszy zniknęło z piwnej mapy Europy. Po kilku jednak latach odrodziło się wskrzeszone przez pracownika browaru Döllnitz - Friedricha Wurzler, który przekazał swą wiedzę pasierbowi Guido Pfnisterowi, zmarłemu w 1966 roku. Zabrał on ze sobą pasję i wiedzę na temat warzenia Gose. Po dwudziestu latach Lothar Goldhahn postanowił przywrócić ten niezwykły trunek piwnym miłośnikom, dzięki odwadze Schultheiss Berliner-Weisse Brauerei na Schönhauser Allee w Berlinie Wschodnim możemy dziś cieszyć podniebienia tym zjawiskowym piwem.
Gose – lekkie, słono-kwaśne piwo pszeniczne, wywodzące się ze średniowiecznego miasta Goslar. Jest swoistym połączeniem niemieckich piw pszenicznych (Weizen i Berliner Weisse) z belgijskimi specjałami (Lambik i Witbier). Trzymasz w ręku owoc współpracy wrocławskiego browaru Profesja i cieszyńskiego Browaru Zamkowego. Smaczku całości dodaje fakt, że powstało ono przy użyciu oryginalnych drożdży pozyskanych z piwa grodziskiego i bakterii wyizolowanych z zakwasu chlebowego.
RECEPTURA NR: XXXIX
Styl:
Gose
Skład:
Woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, różowa sól himalajska, kolendra, chmiel, bakterie Lactobacillus, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 167 kJ / 40 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |
Guślarz Cieszyński
Piwo niezwykłe, łączące w sobie wiele stylów – kwaśne pszeniczne z dodatkiem soli i kolendry, początkowo fermentowane spontanicznie, zakwaszane dodatkiem kwasu mlekowego. Jest to miks Witbiera, Berliner weisse, Lambika i Weizena, a wszystko zamknięte w jednej butelce, dlatego jest takie wyjątkowe. Swój początek bierze z miejscowości Goslar, miasta położonego w Dolnej Saksonii w Niemczech, które istniało zanim książę Mieszko I nauczył się chodzić. Piwo Gose warzono tu już od początku XVI wieku, jednak eksplozja jego popularności przypadła na wiek XVIII, kiedy miejscowe browary zaczęły dostarczać trunek do miast Lipsk i Halle. Wkrótce zapotrzebowanie przerosło ich moce produkcyjne i Gose zaczęto również warzyć w lipskich browarach. Piwo szybko stało się miejscową specjalnością a jego popularność sprawiała, że lokalne tawerny ustawiały się w kolejce oczekujących. Wprowadzenie Reinheitsgebot oraz jego rozszerzenie na kolejne landy Niemiec z pewnością nie pomagały temu specjałowi. Dodatkowo wybuch II wojny światowej, spowodował znaczne ograniczenia produkcyjne niemieckich browarów. W 1945 roku Gose po raz pierwszy zniknęło z piwnej mapy Europy. Po kilku jednak latach odrodziło się wskrzeszone przez pracownika browaru Döllnitz - Friedricha Wurzler, który przekazał swą wiedzę pasierbowi Guido Pfnisterowi, zmarłemu w 1966 roku. Zabrał on ze sobą pasję i wiedzę na temat warzenia Gose. Po dwudziestu latach Lothar Goldhahn postanowił przywrócić ten niezwykły trunek piwnym miłośnikom, dzięki odwadze Schultheiss Berliner-Weisse Brauerei na Schönhauser Allee w Berlinie Wschodnim możemy dziś cieszyć podniebienia tym zjawiskowym piwem.
Gose – lekkie, słono-kwaśne piwo pszeniczne, wywodzące się ze średniowiecznego miasta Goslar. Jest swoistym połączeniem niemieckich piw pszenicznych (Weizen i Berliner Weisse) z belgijskimi specjałami (Lambik i Witbier). Trzymasz w ręku owoc współpracy wrocławskiego browaru Profesja i cieszyńskiego Browaru Zamkowego. Smaczku całości dodaje fakt, że powstało ono przy użyciu oryginalnych drożdży pozyskanych z piwa grodziskiego i bakterii wyizolowanych z zakwasu chlebowego.
RECEPTURA NR: XXXIX
Styl:
Gose
Skład:
Woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, różowa sól himalajska, kolendra, chmiel, bakterie Lactobacillus, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Uwarzyliśmy raz czy dwa
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 167 kJ / 40 kcal |
Tłuszcz: | < 0,0 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,0 g |
Węglowodany: | 0,0 g |
w tym cukry: | 0,0 g |
Białko: | 0,0 g |
Sól: | 0,000 g |