Z Kolekcji Naszych Piw

Guślarz Cieszyński

Guślarz Cieszyński

Piwo niezwykłe, łączące w sobie wiele stylów – kwaśne pszeniczne z dodatkiem soli i kolendry, początkowo fermentowane spontanicznie, zakwaszane dodatkiem kwasu mlekowego. Jest to miks Witbiera, Berliner weisse, Lambika i Weizena, a wszystko zamknięte w jednej butelce, dlatego jest takie wyjątkowe. Swój początek bierze z miejscowości Goslar, miasta położonego w Dolnej Saksonii w Niemczech, które istniało zanim książę Mieszko I nauczył się chodzić. Piwo Gose warzono tu już od początku XVI wieku, jednak eksplozja jego popularności przypadła na wiek XVIII, kiedy miejscowe browary zaczęły dostarczać trunek do miast Lipsk i Halle. Wkrótce zapotrzebowanie przerosło ich moce produkcyjne i Gose zaczęto również warzyć w lipskich browarach. Piwo szybko stało się miejscową specjalnością a jego popularność sprawiała, że lokalne tawerny ustawiały się w kolejce oczekujących. Wprowadzenie Reinheitsgebot oraz jego rozszerzenie na kolejne landy Niemiec z pewnością nie pomagały temu specjałowi. Dodatkowo wybuch II wojny światowej, spowodował znaczne ograniczenia produkcyjne niemieckich browarów. W 1945 roku Gose po raz pierwszy zniknęło z piwnej mapy Europy. Po kilku jednak latach odrodziło się wskrzeszone przez pracownika browaru Döllnitz - Friedricha Wurzler, który przekazał swą wiedzę pasierbowi Guido Pfnisterowi, zmarłemu w 1966 roku. Zabrał on ze sobą pasję i wiedzę na temat warzenia Gose. Po dwudziestu latach Lothar Goldhahn postanowił przywrócić ten niezwykły trunek piwnym miłośnikom, dzięki odwadze Schultheiss Berliner-Weisse Brauerei na Schönhauser Allee w Berlinie Wschodnim możemy dziś cieszyć podniebienia tym zjawiskowym piwem.

Gose – lekkie, słono-kwaśne piwo pszeniczne, wywodzące się ze średniowiecznego miasta Goslar. Jest swoistym połączeniem niemieckich piw pszenicznych (Weizen i Berliner Weisse) z belgijskimi specjałami (Lambik i Witbier). Trzymasz w ręku owoc współpracy wrocławskiego browaru Profesja i cieszyńskiego Browaru Zamkowego. Smaczku całości dodaje fakt, że powstało ono przy użyciu oryginalnych drożdży pozyskanych z piwa grodziskiego i bakterii wyizolowanych z zakwasu chlebowego.

RECEPTURA NR: XXXIX

Styl: 

Gose

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, różowa sól himalajska, kolendra, chmiel, bakterie Lactobacillus, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 167 kJ / 40 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
4,5
PLATO
11
GORYCZKA
6
BARWA
10

Guślarz Cieszyński

Piwo niezwykłe, łączące w sobie wiele stylów – kwaśne pszeniczne z dodatkiem soli i kolendry, początkowo fermentowane spontanicznie, zakwaszane dodatkiem kwasu mlekowego. Jest to miks Witbiera, Berliner weisse, Lambika i Weizena, a wszystko zamknięte w jednej butelce, dlatego jest takie wyjątkowe. Swój początek bierze z miejscowości Goslar, miasta położonego w Dolnej Saksonii w Niemczech, które istniało zanim książę Mieszko I nauczył się chodzić. Piwo Gose warzono tu już od początku XVI wieku, jednak eksplozja jego popularności przypadła na wiek XVIII, kiedy miejscowe browary zaczęły dostarczać trunek do miast Lipsk i Halle. Wkrótce zapotrzebowanie przerosło ich moce produkcyjne i Gose zaczęto również warzyć w lipskich browarach. Piwo szybko stało się miejscową specjalnością a jego popularność sprawiała, że lokalne tawerny ustawiały się w kolejce oczekujących. Wprowadzenie Reinheitsgebot oraz jego rozszerzenie na kolejne landy Niemiec z pewnością nie pomagały temu specjałowi. Dodatkowo wybuch II wojny światowej, spowodował znaczne ograniczenia produkcyjne niemieckich browarów. W 1945 roku Gose po raz pierwszy zniknęło z piwnej mapy Europy. Po kilku jednak latach odrodziło się wskrzeszone przez pracownika browaru Döllnitz - Friedricha Wurzler, który przekazał swą wiedzę pasierbowi Guido Pfnisterowi, zmarłemu w 1966 roku. Zabrał on ze sobą pasję i wiedzę na temat warzenia Gose. Po dwudziestu latach Lothar Goldhahn postanowił przywrócić ten niezwykły trunek piwnym miłośnikom, dzięki odwadze Schultheiss Berliner-Weisse Brauerei na Schönhauser Allee w Berlinie Wschodnim możemy dziś cieszyć podniebienia tym zjawiskowym piwem.

Gose – lekkie, słono-kwaśne piwo pszeniczne, wywodzące się ze średniowiecznego miasta Goslar. Jest swoistym połączeniem niemieckich piw pszenicznych (Weizen i Berliner Weisse) z belgijskimi specjałami (Lambik i Witbier). Trzymasz w ręku owoc współpracy wrocławskiego browaru Profesja i cieszyńskiego Browaru Zamkowego. Smaczku całości dodaje fakt, że powstało ono przy użyciu oryginalnych drożdży pozyskanych z piwa grodziskiego i bakterii wyizolowanych z zakwasu chlebowego.

RECEPTURA NR: XXXIX

Styl: 

Gose

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, różowa sól himalajska, kolendra, chmiel, bakterie Lactobacillus, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 167 kJ / 40 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
4,5
PLATO
11
GORYCZKA
6
BARWA
10

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×