Z Kolekcji Naszych Piw

Czeski Pils

Czeski Pils

Czeski Pils, zwany również Bohemian Pilsener, swą historię i światowy sukces, rozpoczął w roku 1842 w miejscowości Plzeň (Pilzno) – stąd wywodzi się jego nazwa. W 1839 roku, miejscy radni podjęli decyzję o budowie nowego browaru miejskiego, gdzie zarządzono, iż będzie on warzył piwa jasne w stylu bawarskim. Dlatego też, sprowadzono z Bawarii nowego piwowara - Josefa Grolla. To on wkrótce objawił światu jasne, wyjątkowo klarowne, wyraźnie nachmielone i orzeźwiające piwo, które z miejsca zdobyło serca piwowarów. Protoplasta wszystkich światowych, jasnych lagerów, charakteryzuje się bogatym słodowym smakiem z wyraźną, szlachetną, chmielową goryczką oraz korzenno kwiatowym aromatem pochodzącym od użytego chmielu typu Saaz (Żatec).
Swój bogaty smak piwo zawdzięczało miękkiej, pilzneńskiej wodzie z niską zawartością soli mineralnych, co przekładało się na uzyskanie szlachetnej, okrągłej i przyjemnej goryczki oraz dekokcyjnemu warzeniu, które to wydobywa ze słodu jego pełnię smakową. Synonimem czeskiego pilsa jest Pilsner Urquell, choć zacnych przedstawicieli tego gatunku możemy szukać w wielu innych browarach.

Zwany również Bohemian Pilsener, swą historię i sukces rozpoczął w 1842 roku w miejscowości Plzeň. Charakteryzuje się bogatym słodowym smakiem, wydobywanym ze zboża dzięki dekokcyjnemu zacieraniu oraz wyraźną, chmielową goryczką i aromatem, pochodzącym od użytego czeskiego chmielu. Autorem receptury jest Frantisek Sykora.

RECEPTURA NR: XXVIII

Styl: 

Bohemian Pilsener

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, Carapils, karmelowy), chmiel: Saaz, Sladek, Premiant, drożdże W34/70.

Dostępność: 

Już nie mamy :-(

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 191 kJ / 46 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,8 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,007 g

Medale: 

SREBRO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2018

ALKOHOL
5,5
PLATO
12,2
GORYCZKA
28
BARWA
13

Czeski Pils

Czeski Pils, zwany również Bohemian Pilsener, swą historię i światowy sukces, rozpoczął w roku 1842 w miejscowości Plzeň (Pilzno) – stąd wywodzi się jego nazwa. W 1839 roku, miejscy radni podjęli decyzję o budowie nowego browaru miejskiego, gdzie zarządzono, iż będzie on warzył piwa jasne w stylu bawarskim. Dlatego też, sprowadzono z Bawarii nowego piwowara - Josefa Grolla. To on wkrótce objawił światu jasne, wyjątkowo klarowne, wyraźnie nachmielone i orzeźwiające piwo, które z miejsca zdobyło serca piwowarów. Protoplasta wszystkich światowych, jasnych lagerów, charakteryzuje się bogatym słodowym smakiem z wyraźną, szlachetną, chmielową goryczką oraz korzenno kwiatowym aromatem pochodzącym od użytego chmielu typu Saaz (Żatec).
Swój bogaty smak piwo zawdzięczało miękkiej, pilzneńskiej wodzie z niską zawartością soli mineralnych, co przekładało się na uzyskanie szlachetnej, okrągłej i przyjemnej goryczki oraz dekokcyjnemu warzeniu, które to wydobywa ze słodu jego pełnię smakową. Synonimem czeskiego pilsa jest Pilsner Urquell, choć zacnych przedstawicieli tego gatunku możemy szukać w wielu innych browarach.

Zwany również Bohemian Pilsener, swą historię i sukces rozpoczął w 1842 roku w miejscowości Plzeň. Charakteryzuje się bogatym słodowym smakiem, wydobywanym ze zboża dzięki dekokcyjnemu zacieraniu oraz wyraźną, chmielową goryczką i aromatem, pochodzącym od użytego czeskiego chmielu. Autorem receptury jest Frantisek Sykora.

RECEPTURA NR: XXVIII

Styl: 

Bohemian Pilsener

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, Carapils, karmelowy), chmiel: Saaz, Sladek, Premiant, drożdże W34/70.

Dostępność: 

Już nie mamy :-(

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 191 kJ / 46 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,8 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,007 g

Medale: 

SREBRO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2018

ALKOHOL
5,5
PLATO
12,2
GORYCZKA
28
BARWA
13

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×