Z Kolekcji Naszych Piw

Brown Porter

Brown Porter

Pochodzenie portera, podobnie jak wielu innych piwnych stylów jest mocno niejednoznaczne. Najczęściej przytaczaną historią jest teoria znana jako „Three Threads” mówiąca o tym, że popularną wówczas praktyką w angielskich pubach, było mieszanie ze sobą trzech rodzajów piwa bezpośrednio przed podaniem. Wszystkie one musiały być dostarczane w osobnych beczkach co nastręczało oczywistych trudności. Dlatego w 1722 r. Ralph Harwood, piwowar z Blue Last w Shoreditch we wschodnim Londynie, wymyślił jedno piwo, które miało smakować jak gotowa mieszanka. Nazwał go „Entire Butt”, który szybko stał się znany jako porter, ze względu na dużą popularność wśród londyńskich robotników i tragarzy. Dzisiaj nie znajdziemy nikogo, kto znałby pierwotną recepturę Ralpha, nie zachowały się bowiem żadne zapiski z tamtego okresu. Wiadomym jest jednak, że powszechną wówczas praktyką było dzielenie zacieru na trzy lub więcej części dające mocne, średnie i słabe piwo. Być może Harwood połączył je w jedno, co mogłoby tłumaczyć pochodzenie nazwy jego piwa (entire – cały). Prawdopodobnie pierwszy porter w całości powstawał ze słodu brązowego, był wyraźnie chmielony i wymagał długiego leżakowania – cztery do pięciu miesięcy, co powodowało dodatkowo jego lepsze sklarowanie. Taki sposób produkcji sprawiał, ze nie każdy z londyńskich browarów-pubów mógł sobie pozwolić na produkcję tego piwa. Wymagało to bowiem, posiadania wystarczającej ilości zbiorników do długiego leżakowania. Piwnice naszego browaru skrywają 135 tanków leżakowych, w których piwo swobodnie może dojrzewać czekając na właściwą chwilę, dlatego też postanowiliśmy zmierzyć się z tym stylem.

Klasyczny angielski styl piwa, który szybko stał się powszechnym trunkiem XVIII wiecznego Londynu. Kompozycja pięciu słodów nadaje mu właściwego charakteru, wnosząc do piwa opiekane, tostowo - karmelowe nuty. Jego ciemna barwa współgra z czekoladowymi aromatami, a delikatna chmielowa goryczka przyjemnie podkreśla gładką teksturę. Skosztuj łyk, by poznać nieco piwnej historii Europy.

RECEPTURA NR: XLVI

Styl: 

Brown Porter/English Porter

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Brown, Biscuit, czekoladowy jasny, czekoladowy ciemny), płatki jęczmienne, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

12-14

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 179 kJ / 43 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
4,5
PLATO
11,7
GORYCZKA
25
BARWA
65

Brown Porter

Pochodzenie portera, podobnie jak wielu innych piwnych stylów jest mocno niejednoznaczne. Najczęściej przytaczaną historią jest teoria znana jako „Three Threads” mówiąca o tym, że popularną wówczas praktyką w angielskich pubach, było mieszanie ze sobą trzech rodzajów piwa bezpośrednio przed podaniem. Wszystkie one musiały być dostarczane w osobnych beczkach co nastręczało oczywistych trudności. Dlatego w 1722 r. Ralph Harwood, piwowar z Blue Last w Shoreditch we wschodnim Londynie, wymyślił jedno piwo, które miało smakować jak gotowa mieszanka. Nazwał go „Entire Butt”, który szybko stał się znany jako porter, ze względu na dużą popularność wśród londyńskich robotników i tragarzy. Dzisiaj nie znajdziemy nikogo, kto znałby pierwotną recepturę Ralpha, nie zachowały się bowiem żadne zapiski z tamtego okresu. Wiadomym jest jednak, że powszechną wówczas praktyką było dzielenie zacieru na trzy lub więcej części dające mocne, średnie i słabe piwo. Być może Harwood połączył je w jedno, co mogłoby tłumaczyć pochodzenie nazwy jego piwa (entire – cały). Prawdopodobnie pierwszy porter w całości powstawał ze słodu brązowego, był wyraźnie chmielony i wymagał długiego leżakowania – cztery do pięciu miesięcy, co powodowało dodatkowo jego lepsze sklarowanie. Taki sposób produkcji sprawiał, ze nie każdy z londyńskich browarów-pubów mógł sobie pozwolić na produkcję tego piwa. Wymagało to bowiem, posiadania wystarczającej ilości zbiorników do długiego leżakowania. Piwnice naszego browaru skrywają 135 tanków leżakowych, w których piwo swobodnie może dojrzewać czekając na właściwą chwilę, dlatego też postanowiliśmy zmierzyć się z tym stylem.

Klasyczny angielski styl piwa, który szybko stał się powszechnym trunkiem XVIII wiecznego Londynu. Kompozycja pięciu słodów nadaje mu właściwego charakteru, wnosząc do piwa opiekane, tostowo - karmelowe nuty. Jego ciemna barwa współgra z czekoladowymi aromatami, a delikatna chmielowa goryczka przyjemnie podkreśla gładką teksturę. Skosztuj łyk, by poznać nieco piwnej historii Europy.

RECEPTURA NR: XLVI

Styl: 

Brown Porter/English Porter

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Brown, Biscuit, czekoladowy jasny, czekoladowy ciemny), płatki jęczmienne, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

12-14

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 179 kJ / 43 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
4,5
PLATO
11,7
GORYCZKA
25
BARWA
65

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×