Z Kolekcji Naszych Piw

Biała Dama

Biała Dama

Piwo w stylu „Albae Cerevisiae” - uwarzone wg receptury Macieja Osińskiego - wywodzi się z obszaru Pomorza i Kujaw (obecnie tereny należące do woj. Pomorskiego, Kujawsko-Pomorskiego i Warmińsko Mazurskiego). Według zachowanych zapisków historycznych, pierwotnie zawierało do 100% zasypu słodu pszenicznego. Charakteryzowało się niezbyt intensywnym nachmieleniem, które uzupełniano przez dodatek mieszanki różnych ziół, stosowanych jako składniki aromatyzujące. Wykorzystywano do tego m.in. macierzankę, krwawnik, kłącze kuklika, dziewannę, tatarak, liście poziomki, kwiaty lipy. Styl cechował się umiarkowanym poziomem estrów i fenoli oraz średnią pełnią słodową. Ziołowość, obecna w smaku i aromacie, nie dominowała bukietu a jedynie miała go ubogacać, dopełniając słodowo zbożową podbudowę. W smaku wyraźnie obecne akcenty słodu pszenicznego, przypominające jasne pieczywo, goryczka niska do średnio niskiej z wyczuwalnymi, ziołowymi akcentami.

Czerpiąc z piwowarskiego dziedzictwa naszego kraju, przedstawiamy Ci unikatowe, pszeniczne piwo, którego słodowo-chmielowy bukiet wzbogacony został niecodziennymi składnikami. Mieszanka ziół użyta do nadania mu charakteru, składała się z rumianku, wiązówki błotnej i kwiatu akacji. Poznaj z nami bogactwo piwnego świata.

RECEPTURA NR: XL

Styl: 

Albae cerevisiae

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (Pale Ale, pilzneński), rumianek, wiązówka błotna, kwiat akacji, chmiel, drożdże

Dostępność: 

Już nie mamy :-(

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 197 kJ / 47 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
5,4
PLATO
13
GORYCZKA
24
BARWA
16

Biała Dama

Piwo w stylu „Albae Cerevisiae” - uwarzone wg receptury Macieja Osińskiego - wywodzi się z obszaru Pomorza i Kujaw (obecnie tereny należące do woj. Pomorskiego, Kujawsko-Pomorskiego i Warmińsko Mazurskiego). Według zachowanych zapisków historycznych, pierwotnie zawierało do 100% zasypu słodu pszenicznego. Charakteryzowało się niezbyt intensywnym nachmieleniem, które uzupełniano przez dodatek mieszanki różnych ziół, stosowanych jako składniki aromatyzujące. Wykorzystywano do tego m.in. macierzankę, krwawnik, kłącze kuklika, dziewannę, tatarak, liście poziomki, kwiaty lipy. Styl cechował się umiarkowanym poziomem estrów i fenoli oraz średnią pełnią słodową. Ziołowość, obecna w smaku i aromacie, nie dominowała bukietu a jedynie miała go ubogacać, dopełniając słodowo zbożową podbudowę. W smaku wyraźnie obecne akcenty słodu pszenicznego, przypominające jasne pieczywo, goryczka niska do średnio niskiej z wyczuwalnymi, ziołowymi akcentami.

Czerpiąc z piwowarskiego dziedzictwa naszego kraju, przedstawiamy Ci unikatowe, pszeniczne piwo, którego słodowo-chmielowy bukiet wzbogacony został niecodziennymi składnikami. Mieszanka ziół użyta do nadania mu charakteru, składała się z rumianku, wiązówki błotnej i kwiatu akacji. Poznaj z nami bogactwo piwnego świata.

RECEPTURA NR: XL

Styl: 

Albae cerevisiae

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (Pale Ale, pilzneński), rumianek, wiązówka błotna, kwiat akacji, chmiel, drożdże

Dostępność: 

Już nie mamy :-(

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 197 kJ / 47 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 0,0 g
w tym cukry: 0,0 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,000 g
ALKOHOL
5,4
PLATO
13
GORYCZKA
24
BARWA
16

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×