Mastne - polskie ALE
Mastne - polskie ALE
Można się spierać kto zapoczątkował „piwną rewolucję” w Polsce - naszym zdaniem fakt jest niezaprzeczalny: Mastne to pierwsze piwo typu Ale, jakie opuściło bramy polskiego browaru w XXI wieku. Swą nazwę czerpie z historycznej „Nowo poszerzonej kroniki śląskiej” z 1625 roku. O jego wyrafinowanym smaku decyduje mieszanka użytych słodów w połączeniu ze szlachetnym polskim chmielem oraz proces fermentacji w otwartych kadziach.
Pierwsze piwo typu Ale uwarzone w polskim browarze w XXI wieku, bogaty słodowy smak z umiarkowaną chmielową goryczką. Srebrny medalista Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019.
RECEPTURA NR: I
Styl:
Bursztynowe polskie ALE
Skład:
Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Warzymy na okrągło
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Kega zwrotna | 30 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 201 kJ / 48 kcal |
Tłuszcz: | < 0,1 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,1 g |
Węglowodany: | 3,5 g |
w tym cukry: | 1,0 g |
Białko: | 0,5 g |
Sól: | 0,015 g |
Medale:
SREBRO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019
Mastne - polskie ALE
Można się spierać kto zapoczątkował „piwną rewolucję” w Polsce - naszym zdaniem fakt jest niezaprzeczalny: Mastne to pierwsze piwo typu Ale, jakie opuściło bramy polskiego browaru w XXI wieku. Swą nazwę czerpie z historycznej „Nowo poszerzonej kroniki śląskiej” z 1625 roku. O jego wyrafinowanym smaku decyduje mieszanka użytych słodów w połączeniu ze szlachetnym polskim chmielem oraz proces fermentacji w otwartych kadziach.
Pierwsze piwo typu Ale uwarzone w polskim browarze w XXI wieku, bogaty słodowy smak z umiarkowaną chmielową goryczką. Srebrny medalista Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019.
RECEPTURA NR: I
Styl:
Bursztynowe polskie ALE
Skład:
Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Mamy w Browarze :-)
Kiedy warzymy
Warzymy na okrągło
Fermentacja:
Górna
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Kega zwrotna | 30 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 201 kJ / 48 kcal |
Tłuszcz: | < 0,1 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,1 g |
Węglowodany: | 3,5 g |
w tym cukry: | 1,0 g |
Białko: | 0,5 g |
Sól: | 0,015 g |
Medale:
SREBRO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019