Krótko o naszej długiej historii

Browar Zamkowy w Cieszynie został wybudowany przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga w 1846r. Nazwa "Zamkowy" przylgnęła do browaru, gdyż wybudowano go na wzgórzu zamkowym, w sąsiedztwie habsburskiego zamku.

Cieszyn posiadał długie tradycje piwowarskie, bowiem już od XV wieku istniał tu browar mieszczański. Produkowano tam piwo w niewielkich ilościach. Dlatego ok. 1840 roku tuż przy zamku rozpoczęto budowę nowoczesnego na ówczesne czasy browaru, który miał zająć się produkcja piwa pilzneńskiego na większą skalę. Budowę ukończono w 1846 roku.

Piwo z Cieszyna szybko stało się popularne nie tylko w Księstwie Cieszyńskim, ale w całej monarchii habsburskiej. Po sukcesie browaru w Cieszynie, rodzina Habsburgów zdecydowała się na założenie kolejnego browaru w Żywcu. Pierwsi piwowarzy żywieckiego browaru pochodzili z Cieszyna.

 

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy Cię do dalszej lektury:

Dar Ozyrysa - zacier z wody i kiełkującego ziarna

Królewski trunek

Dzieje cieszyńskiego piwowarstwa

Pierwszy Browar Zamkowy

Nowy browar na wzgórzu - cz. 1

Nowy browar na wzgórzu - cz. 2

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×